Lisanslı Depoculuk Kefalet Sigortası

Quick Sigorta 

Lisanslı DepoculukKefalet Sigortası

Lisanslı Depoculuk Kefalet Sigortası, lisanslı depo iÅŸleticilerinin vermek zorunda olduÄŸu zorunlu teminatlar içinde yer alan bir finansal enstrümandır.

Ticaret Bakanlığı ‘nın 5 Aralık 2017 de mevzuata dahil ettiÄŸi LİSANSLI DEPOCULUK KEFALET SENEDİ, Finansal Sigortaların uzmanı Quick Sigorta tarafından lisanslı depo iÅŸleticilerine sunulmakta ve büyük kolaylık saÄŸlamaktadır.

 

Lisanslı Depo TeminatıNedir?

Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk YönetmeliÄŸi gereÄŸi Lisanslı depoculukta ortaya çıkabilecek mudi zararlarını tazmin etmek amacıyla, lisanslı depo iÅŸletmelerince, lisans kapsamındaki depo kapasitesinin ürün rayiç bedelinin %15’inden az olmamak üzere Bakanlıkça belirlenen ve kabul edilen lisanslı depo teminatının verilmesi zorunludur.

Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk YönetmeliÄŸi

Lisanslı Depoculuk Kefalet SigortasınınMevzuattaki Yeri

Daha önce “Lisanslı Depo Teminatı” olarak sadece istenen tutara eÅŸit, nakit para, banka teminat mektubu ve gayrimenkul rehni kabul edilebilirken 5 Aralık 2017 tarih ve 30261 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Tarım Ürünlerı̇ Lı̇sanslı Depoculuk Yönetmelı̇ğı̇nde Değı̇şı̇klı̇k Yapılmasına Daı̇r Yönetmelı̇k ile kefalet sigortası (kefalet senedi) Ticaret Bakanlığı’nca kabul edilebilir teminatlar arasına girmiÅŸtir.

Lisanslı Depoculuk Kefalet SigortasıNedir?

Lisanslı Depoculuk Kefalet Sigortasının, lisanslı depolarda depolanan ürünlerin mevzuatta öngörülen ÅŸekilde mudiye teslim edilmemesi rizikosu dahil, lisanslı depo iÅŸletmesi/iÅŸleticisinin Kanunda ve ikincil düzenlemelerinde öngörülen yükümlülüklerini yerine getirmemesi dolayısıyla meydana gelecek zararları karşılayacak mahiyette olması ÅŸarttır.

Quick Sigorta'danLisanslı Depoculuk Kefalet Sigortası Nasıl Alınır?

  • Lisanslı Depoculuk Kefalet Sigortası almak için, Quick Sigorta Yetkili Acenteleri üzerinden ve/veya online baÅŸvuru formunu doldurarak Lisanslı Depoculuk Kefalet Sigortası baÅŸvurusu yapabilirsiniz.
  • Lisanslı Depoculuk Kefalet Sigortası baÅŸvurusu için baÅŸvuru formunda cevaplanacak sorulara ek olarak mali veriler, finansal dokümanlar yüklenir, kredi skorlaması yaptırılarak baÅŸvuru tamamlanır.
  • Teknik ve finansal incelemelerden sonra Quick Sigorta varsa taleplerini ileterek uygun bulması halinde gerekli belge ve sözleÅŸmeleri düzenler.
  • Quick Sigorta talebi onayladıktan sonra, sigortalıya verilmek üzere lisanslı depoculuk kefalet poliçesi ile “Lehdar“ Lisanslı Depoculuk Tazmin Fonuna verilmek üzere Lisanslı Depoculuk Kefalet Senedi düzenler.

Lisanslı Depoculuk Kefalet SigortasınınAvantajları Nelerdir?

Lisanslı depolarda depolanan ürünlerin söz konusu kanun ve yönetmeliklerde belirtilen ÅŸekilde mudiye teslim edilmemesi, lisanslı depo iÅŸleticisinin Kanunda ve ikincil düzenlemelerinde öngörülen yükümlülüklerini yerine getirmemesi dolayısıyla meydana gelecek zararları karşılar.

  • Sigorta Åžirketi, Lisanslı Depoculuk ÅŸirketinin pay sahiplerinin, yöneticilerinin, çalışanlarının lisanslı depolara mudilerce tevdi edilen ürünleri zimmetine geçirdiÄŸinin, mevzuata aykırı olarak depolardan çıkardığının, emniyeti suistimal fiillerini iÅŸlediÄŸinin ve/veya bu kiÅŸilerin ürünleri temsilen düzenlenen ürün senetlerini kullanarak hile ve/veya dolandırıcılık yoluyla mudileri ve ürün senedi üzerindeki diÄŸer hak sahiplerini zarara uÄŸrattığının Lisanslı Depoculuk Tazmin Fonu tarafından ÅŸirketimize bildirilmesi üzerine, sigorta bedeline kadar olan bir meblağı Lisanslı Depoculuk Tazmin Fonu'na nakden ve tamamen, ödeyerek maÄŸduriyetlerini giderir.
  • Mudilerin korunmasını saÄŸlar.
  • Lisanslı Depoculuk Kefalet Sigortası yaptırılması durumunda yönetmelikte yer alan teminat maddesi saÄŸlanmış olur.
  • Lisanslı Depoculuk İşletmesi ve sermayedarın bankalardaki limitleri nakdi krediler için kullanılabilir hale gelir.

Lisanslı DepoculukNeyi Amaçlar?

5300 Sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu ile

  • Tarım ürünleri ticaretini kolaylaÅŸtırmak
  • Tarım Ürünlerinin emniyetini saÄŸlamak ve kalitesini korumak
  • Ürünlerin sınıf ve derecelerinin yetkili sınıflandırıcılar tarafından saptanmasını saÄŸlamak
  • KiÅŸiler arasında ayrım yapmaksızın tarım ürünlerinin depolanmasını temin etmek
  • Ürün senetlerinin oluÅŸturulması ve standartları belirlenmiÅŸ tarım ürünlerinin ticaretini geliÅŸtirmek

amaçlanmıştır.

Lisanslı Depoculuk SistemiNedir?

  • Lisanslı Depoculuk depolamaya uygun nitelikte tarım ürünlerinin modern altyapıya sahip, saÄŸlıklı ve güvenli ortamda depolanmasını saÄŸlar,
  • Standardize edilebilmesi mümkün olan tarım ürünlerinin yetkili sınıflandırıcı olarak isimlendirilen laboratuvarlarca standartlara göre sınıf ve kalitelerinin belirlenmesini saÄŸlar,
  • Ürünün mülkiyetini temsil eden Ürün Senedi vasıtasıyla; ürünlerin ticaretinin ulusal ya da uluslararası alanda ürün ihtisas borsalarında yapılmasını öngörür ve ticarette kolaylık saÄŸlar,
  • Ürün senedine karşılık bankalardan kredi kullanma imkanı sunar,
  • Vergi ve stopaj avantajı vardır.

Lisanslı Depo İşletmesiNedir?

Tarım ürünlerinin depolanmasıyla iÅŸtigal eden ve 5300 Sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında geçerli bir lisans belgesine sahip anonim ÅŸirketlerdir. Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenmekte ve denetlenmektirler.

Lisanslı Depoculuk Tazmin FonuNedir?

Lisanslı Depo İşleticisinin, Kanun ile mudilerle yapacağı sözleÅŸmede öngörülen yükümlülüklerini yerine getirmemesinden dolayı ortaya çıkabilecek zararların tazmin edilebilmesi amacı ile Lisanslı Depoculuk Tazmin Fonu kurulmuÅŸtur.

Lisanslı depo teminatı, Fon adına ve lehine düzenlenir. Bu teminatların muhafazası, Kanunda öngörüldüÄŸü ÅŸekilde nakde çevrilmesi ve zarar görene ödenmesi, kanuni takibinin yapılması, ilgililer hakkında dava açılması, tahsili, yeterliliÄŸi, iadesi ve bunların Bakanlığa bildirilmesi, teminatla ilgili diÄŸer hususlar ve tasarruflar Fon tarafından yerine getirilir.

Lisanslı Depoculuk Tazmin Fonu YönetmeliÄŸi

Ürün SenediNedir?

Lisanslı depo iÅŸletmesince, teslim ve kabul edilen ürün için kıymetli evrak niteliÄŸinde ürün senedi düzenlenir. Bu teslim, satış deÄŸil vedia anlamındadır.

Ürün Senedi lisanslı depolarda bulunan ürünleri temsilen Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak çıkarılabilir.

Lisanslı DepoculuktaKaç ÇeÅŸit Sigorta Vardır?

Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk YönetmeliÄŸi’ne göre iki çeÅŸit sigorta vardır;

  • 12/4/2013 tarihli ve 28616 sayılı ResmiÌ‚ Gazete’de yayımlanan YönetmeliÄŸin “Sigorta” baÅŸlıklı 15.maddesinin 1. Fıkrasında tanımlanan mal sigortaları kapsamında Lisanslı Depoculuk İşletme Sigortası ile,
  • 5 Aralık 2017 tarih ve 30261 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Tarım Ürünlerı̇ Lı̇sanslı Depoculuk Yönetmelı̇ğı̇nde Değı̇şı̇klı̇k Yapılmasına Daı̇r Yönetmelı̇k ile “Lisanslı depo teminatı” baÅŸlıklı 16 ncı maddenin beşinci ve altıncı fıkralarında yer alarak yürürlüÄŸe giren Lisanslı Depoculuk Kefalet Sigortası,

Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk YönetmeliÄŸi’nin “Sigorta” baÅŸlıklı 15.maddesinin 1.Fıkrasında geçen Lisanslı Depoculuk İşletme (Yangın) Sigortasının, Lisanslı Depoculuk Kefalet Sigortasını düzenleyen sigorta ÅŸirketine yaptırılması zorunludur.

Lisanslı Depoculuk İşletme (Yangın) SigortasıİçeriÄŸi Nedir?

  • Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk YönetmeliÄŸi’nin “Sigorta” baÅŸlıklı 15.maddesinin 1.Fıkrasına göre İşletme tesisleri ve lisanslı depoculuk faaliyeti kapsamında depolanan ürünler için; hırsızlık, yangın, duman, infilak, deprem, dahili su basması, sel, grev-lokavt-kargaÅŸalık, terör, fırtına, kar ağırlığı, yıldırım, yer kayması, kara, deniz veya hava araç çarpması ve benzeri diÄŸer rizikolara karşı sigorta yaptırılması ayrıca zorunludur.
  • Ürünlerin sigortalanmasında depo kapasitesi esas alınır. Ürünler, Bakanlıkça uygun görülmesi halinde, fiili depolama durumuna göre kademeli olarak da sigortalanabilir. Ancak bu ÅŸekilde düzenlenecek sigorta poliçesinin depoya konulan ürünlerin tamamını kapsaması zorunludur.
  • Depolanan ürün için düzenlenen sigorta poliçesinde, poliçe lehdarı hasarın meydana geldiÄŸi tarihteki mudidir. Ancak, ürün senetlerinin teminat olarak gösterildiÄŸi hallerde kredi veya avans veren kuruluÅŸun hakları saklıdır.

Quick Sigorta'danLisanslı Depoculuk İşletme (Yangın) Sigortası Nasıl Alınır?

  • Lisanslı Depoculuk İşletme (Yangın) Sigortası almak için, Quick Sigorta Yetkili Acenteleri üzerinden ve/veya online baÅŸvuru formunu doldurarak Lisanslı Depoculuk İşletme (Yangın) Sigortası baÅŸvurusu yapabilirsiniz.
  • Lisanslı Depoculuk Kefalet Sigortası baÅŸvurusu yaptıysanız bu baÅŸvuru formuna ek olarak Lisanslı Depoculuk İşletmenize ait talep edilen bilgiler ve evraklar yüklenerek baÅŸvuru tamamlanır.
  • Teknik incelemelerden sonra Quick Sigorta varsa taleplerini ileterek uygun bulması halinde talebi onaylar.

Lisanslı Depoculuk İşletme (Yangın) SigortasıHasar Süreci Nasıl İşler?

Lisanslı bir depoda sigorta kapsamına giren bir hasar meydana gelmesi durumunda, lisanslı depo iÅŸleticisi bu durumu ve muhtemel zarar miktarını derhal Bakanlığa ve ilgili sigorta ÅŸirketine bildirir. Zarar hesabında, ilgili ürünün hasar gördüÄŸü tarihte borsada oluÅŸan ortalama fiyat; borsa ortalama fiyatı tespit edilemiyorsa Bakanlıkça ilgili ürün için belirlenen yurt içi ve/veya yurt dışı referans borsa veya borsalarda oluÅŸan ortalama fiyat esas alınır.

Lisanslı depo iÅŸletmesi hukuken geçerli bir mazereti olmadıkça hasarın tespitini takiben en geç beÅŸ iÅŸ gününde istenen tüm belgeleri ilgili sigorta ÅŸirketine iletmek, sigorta ÅŸirketi de belgelerin ulaÅŸmasını takiben en geç on iÅŸ gününde mudiye hasarın bedelini ödemek zorundadır.

Lisanslı Depoculuk Sigortasıİlgili Dokümanlar

Kefalet Sigortası Genel ÅžartlarıLisanslı Depoculuk Kefalet Sigortası Bilgilendirme FormuYangın Sigortası Genel ÅžartlarıYangın Sigortası Bilgilendirme FormuTarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk KanunuTarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk YönetmeliÄŸi

İLETİŞİM FORMU

Lütfen Bekleyiniz... Yükleniyor

Captcha

YETKİLİ ACENTELİKLERİMİZ