Quick Sigorta Bina TamamlamaSigortası
Binaların tamamlanamaması nedeniyle oluÅŸacak maÄŸduriyetleri önlemek, tüketicilerin ödemelerini teminat altına almak ve ülke ekonomisine yeni gayrinakdi kaynak saÄŸlamak açısından önemli bir fonksiyona sahip Bina Tamamlama Sigortası, finansal sigortaların uzmanı Quick Sigorta güvencesi ile sunulmaya baÅŸlandı!
Bina Tamamlama Sigortasının Mevzuattaki Yeri
Ülkemizde konut sahibi olmak isteyenlerin yaÅŸadığı maÄŸduriyetlerin önüne geçmek üzere gündeme gelen ve 28 Kasım 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak, 28 Mayıs 2014'te yürürlüÄŸe giren 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun, satıcıların tüketicilere ön ödemeli konut satışını ve ön ödemeli devre tatile konu taşınmazın satışını kapsamına almanın yanında Bina Tamamlama Sigortası da kavram olarak mevzuatımıza girmiÅŸ oldu.
Bu kanunun ikincil mevzuatı olan ve 27 Kasım 2014 Tarihli ve 29188 Sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan Ön Ödemeli Konut Satışları Hakkında Yönetmelikle, tüketicinin en üst seviyede maÄŸduriyetine yol açan bina ve projelerin yarım kalması ya da hiç baÅŸlanmaması riskine karşı inÅŸaat firmaları için Bina Tamamlama Sigortası (BTS) yaptırması ya da diÄŸer teminatlardan en az birinin verilmesi mecburi hale geldi. Böylelikle konut sahibi olmak amacı ile yüksek bedeller ödemiÅŸ olan tüketicilerin inÅŸaat ÅŸirketi iflas etse bile bina tamamlama sigortası sayesinde konutlarını edinmelerinin önü açıldı.
11 Mart 2015 de Hazine MüsteÅŸarlığı tarafından yayımlanan 16.03.2015 Yürürlük Tarihli Bina Tamamlama Sigortası Genel Åžartları ile konuya iliÅŸkin ilk sigorta mevzuat düzenlenmesi de yapıldı.
Genel Åžartların yayımı sonrasında da Sigorta ÅŸirketleri bu alana ilgi göstermemiÅŸ olmakla birlikte 10 Aralık 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan çevre kanunu ve bazı kanunlarda deÄŸiÅŸiklik yapılması hakkındaki kanunla "6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların DönüÅŸtürülmesi Hakkında Kanuna" da, Kanun kapsamındaki projeler için yapım iÅŸini üstlenen yapı müteahhidinin yapı ruhsatı alınmadan önce; bina tamamlama sigortası yaptırması veya Bakanlıkça belirlenen diÄŸer teminat ve ÅŸartları saÄŸlaması zorunluluÄŸu getirildi. Aynı ÅŸekilde 21 Haziran 2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak 2 Eylül 2019 tarihinde yürürlüÄŸe giren 6306 sayılı kanun uygulama yönetmeliÄŸinde deÄŸiÅŸiklik yapılmasına dair yönetmelik ile riskli alanlarda ve riskli yapıların bulunduÄŸu parsellerde yürütülecek uygulamalarda yönetmelikte belirtilen ÅŸartlarda teminat verilmesi mecburi kılınırken bina tamamlama sigortasının yaptırılması durumunda öngörülen teminatın verilmesine iliÅŸkin ÅŸart aranmayacağı hükme baÄŸlandı.
Böylelikle hem topraktan ya da maketten satış olarak bilinen ön ödemeli konut satışları hem de kentsel dönüÅŸüm uygulamaları için bina tamamlama sigortası idarelerce aranan ve kabul edilen bir teminat olurken konut sahibi olmaya çalışan lehdarları da bina ya da projelerin müteahhitler tarafından baÅŸlanmaması, yarım bırakılması gibi olası risklere karşı güvence altına aldı.
Bina Tamamlama Sigortası Nedir?
Bina Tamamlama Sigortası, bir Kefalet Sigorta Branşı ürünü ve Kefalet Sigortası türüdür.
Zorunlu Sigorta çeÅŸidi olmamakla birlikte,
- 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamındaki ön ödemeli konut veya devre tatil satışlarında,
- 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların DönüÅŸtürülmesi Hakkında Kanun kapsamındaki kat karşılığı yapım iÅŸi projelerinde
bina tamamlama sigortası yaptırılması veya ilgili Bakanlıkça belirlenen diÄŸer teminat ve ÅŸartların saÄŸlanması zorunluluÄŸu vardır.
Bina Tamamlama Sigortası Kapsamı Nedir?
Bina Tamamlama Sigortası ile sigortacı; tüketicilerin konut veya devre mülk sahibi olmak amacıyla yapmış olduÄŸu ödemelerini veya kat karşılığı yapmış olduÄŸu sözleÅŸmelerini
- Satıcının (inÅŸaat ÅŸirketinin/müteahhidin) iflas etmesi,
- Gerçek kiÅŸi satıcının vefatı ve reddi miras veya gaipliÄŸine karar verilmesi,
- Genel ÅŸartların ek sözleÅŸme ile teminat altına alınabilecek haller ve kıymetler ile teminat dışı kalan haller maddelerinde belirtilenler dışında, satıcının sözleÅŸmede taahhüt edilen teslim tarihini müteakip 12 ay içinde konutu veya devre tatili tamamlayamaması,
hallerine karşı , menfaat sahiplerine genel ÅŸartlar ve poliçe özel ÅŸartlarına göre teminat saÄŸlar.
Bina Tamamlama Sigortası, hem inÅŸaat firmalarını hem konut sahibi olacakları koruyan bir sigorta ürünüdür.
İnşaat firmalarına faydaları;
- Yasal sorumlulukları olan bir teminata, banka kredilerini tüketmeden ve teminat mektubu almadan ulaÅŸabilme imkanı saÄŸlıyor.
- Sigorta şirketinin inşaat firmasını denetlemesi ile projeye idari, teknik ve finansal risk denetimi sağlanmış oluyor.
Tüketicilere faydaları;
- Tüketicilerin birikimleri teminat altına alınmış oluyor.
- Proje sahibinin iflası ya da projenin zamanında tamamlanamaması durumunda sigorta devreye girerek binanın tamamlanmasını ya da birikimlerin geri alınmasını saÄŸlayarak özelde tüketicilerin genelde ülkenin kaynakları korunuyor.
Yatırımcılara faydaları;
- Yeni konut projelerinin iÅŸ planlarını, finansman modellerini, risk durumlarını yakından takip eder ve bunların yönetilmesi konusunda inÅŸaat ÅŸirketlerine de yardımcı olur.
- Tüketici ve yatırımcıların aleyhine riskler gerçekleÅŸirse doÄŸrudan projeye müdahil olarak projelerin tamamlanmasını saÄŸlar, küçük yatırımcıların zarar görmesini engeller.
- Küçük ve bireysel yatırımcıların ve hatta nitelikli yatırımcıların finansal güvenliÄŸini saÄŸlayarak, yatırım ortamının iyileÅŸtirilmesinde de hayati bir rol oynar.
Ekonomiye faydaları;
- Tüketiciden, yatırımcıya, müteahhitten, iÅŸ geliÅŸtiriciye herkes kazanır, sonuçta kazanan Türkiye Ekonomisi olur.
- Ülke varlıklarının ve yatırımlarının korunmasını ve ekonomiye yeni kaynak oluÅŸturulmasını saÄŸlar.
Bina Tamamlama Sigortasının Yatırımcılar için Önemi Nedir?
Türkiye’de yatırım yapılan en önemli varlık sınıflarından birisi de konutlardır. Türk yatırımcılar özellikle yeni konut projelerini yatırım araçları olarak görürler bununla birlikte yeni konut satışları en riskli yatırımlar arasında sayılabilir. Yatırımcılar deÄŸer artış beklentilerini yükseltmek için riski yüksek olan bu tip yatırımlara yönelebilir. Bireysel yatırımcılar bazen aldıkları riskin farkında olmayabilir ve getiri beklentilerini doÄŸru ayarlayamayabilirler. Bu açıdan Quick Sigorta Bina Tamamlama Sigortası ürünü, hem projelerin doÄŸru risk seviyeleri ile tasarlanması için hem de riskler gerçekleÅŸtiÄŸinde bireysel yatırımcıların zarar görmemesi için de hayati bir üründür.
Bina Tamamlama Sigortasının Avantajları Nelerdir?
İnÅŸaat müteahhidinin sorumluluklarını yerine getirememesi durumunda, sigorta ÅŸirketi konut projesini tamamlama veya o güne kadar yapılan tüm ödemeleri konut alıcısına geri ödeme konusundaki yükümlülükleri yerine getirir.
- Sigorta Åžirketi, inÅŸaat firmasının iflas etmesi, ÅŸirket sahibinin kaçması veya ölmesi vb durumlarda konut satın alan tüketicilerin bütün zararlarını karşılayarak maÄŸduriyetlerini giderir.
- Özellikle kentsel dönüÅŸüm projeleri ve toplu konut inÅŸaatı projelerinde, protokolde yazan ÅŸartlara uyulmaması halinde Borçlar Kanunu'nun verdiÄŸi hak ile baÅŸka bir inÅŸaat firması ile sözleÅŸme yaparak, inÅŸaatın tamamlanmasını garantiler.
- Sigorta ÅŸirketi, geliÅŸtirici firmanın sorumlu olduÄŸu yükümlülükleri yerine getirmediÄŸinde, durumu ilgili Bakanlığa bildirerek poliçeyi sonlandırabilir. Böylece sigorta ÅŸirketi, projenin denetimini yaparak konut satın alan tüketicilerin maÄŸdur olmasının önüne geçer.
- Konut alıcılarının geliştirici firmaların keyfi davranışlarından korunmasını sağlar.
- Müteahhidin Bina tamamlama sigortası yaptırması durumunda yönetmelikte yer alan teminat verilmesine iliÅŸkin ÅŸartlar aranmaz
- Müteahhidin bankalardaki limitleri nakdi krediler için kullanılabilir hale gelir.
- Bina tamamlama sigortası kapsamında saÄŸlanan tazminat, teminat ve benzeri güvenceler iflas veya tasfiye masasına dâhil edilemez, haczolunamaz, üzerlerine ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz konulamaz.
Bina Tamamlama Sigortasının Özellikleri Nelerdir?
- Bina tamamlama sigortası ile Sigorta Åžirketi, ön ödemeli konut satışına konu proje için poliçe düzenleyerek satıcıya genel bir teminat limiti tahsis eder. Proje kapsamındaki tüketicilere, sözleÅŸme dahilinde konut satışı yapılmasından sonra konut bedeli üst sınır olmak üzere her bir tüketici için, müstakil teminat senetleri düzenlenir.
- Sigorta sözleÅŸmesi çerçevesinde riskin gerçekleÅŸmesi halinde sigortacı, teminat senedinde yer alan azami tutara kadar tüketicilerce yapılan ödemeleri yasal faiziyle birlikte geri öder veya binanın tamamlanmasını saÄŸlar.
- Tüketicinin cayması ya da sözleÅŸmeden dönmesi durumunda, satıcı talep etmiÅŸ ise konutun satışı veya satış vaadi sözleÅŸmesi nedeniyle oluÅŸan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doÄŸan masraflar ile sözleÅŸme bedelinin yüzde ikisine kadar olan bedel, poliçede aksi belirtilmedikçe tazminat kapsamı dışındadır.
- Teminat talep eden inÅŸaat firmasının projeye ve geçmiÅŸ projelerine iliÅŸkin bilgileri, teknik donanımı, mali durumunu gösteren bilgileri ve kredi deÄŸerliliÄŸine iliÅŸkin diÄŸer bilgi ve belgeleri sigorta ÅŸirketine sunması ile teminat deÄŸerlendirmesi yapılır.
- Sigorta ÅŸirketlerinin rücu ve halefiyet yolu ile tazminat hakkının olmasından dolayı sigorta ÅŸirketi, söz konusu inÅŸaat firmasından ödemeleri geri alma hakkına sahip olmaktadır.
- Aksi kararlaÅŸtırılmadıkça, sigorta, poliçede baÅŸlama ve sona erme tarihleri olarak yazılan günlerde, Türkiye saati ile öÄŸlen 12.00’da baÅŸlar ve öÄŸlen saat 12.00’da sona erer.
Quick Sigorta'dan Bina Tamamlama Sigortası Nasıl Alınır?
- Bina tamamlama sigortası almak için, Quick Sigorta Yetkili Acenteleri üzerinden ve/veya online baÅŸvuru formunu doldurarak bina tamamlama sigortası baÅŸvurusu yapabilirsiniz.
- Bina tamamlama sigortası baÅŸvurusu için baÅŸvuru türüne göre baÅŸvuru formunda cevaplanacak sorulara ek olarak projeye ait dokümanlar, mali veriler, finansal dokümanlar yüklenir, kredi skorlaması yaptırılarak baÅŸvuru tamamlanır.
- Teknik ve finansal incelemelerden sonra Quick Sigorta varsa taleplerini ileterek uygun bulması halinde gerekli sözleÅŸme ve poliçeleri düzenler.
- Quick Sigorta talebi onayladıktan sonra, sigortalıya verilmek üzere bina tamamlama poliçesi ve poliçede belirtilen lehdarlara teminat senedi düzenler.
Bina Tamamlama Sigortasıİlgili Dokümanlar
Bina Tamamlama Sigortası Genel Şartları
Bina Tamamlama Sigortası Bilgilendirme Formu
6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun
Ön Ödemeli Konut Satışları Hakkında Yönetmelik
Devre Tatil ve Uzun Süreli Tatil Hizmeti SözleÅŸmeleri YönetmeliÄŸi
6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların DönüÅŸtürülmesi Hakkında Kanun
6306 Sayılı Kanun Uygulama YönetmeliÄŸinde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik